Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Cep – Habercep.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. ETHEREUM 2.0 GÜNCELLEMESİ NEDİR? GÜNCELLEME HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

ETHEREUM 2.0 GÜNCELLEMESİ NEDİR? GÜNCELLEME HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

haber haber -
9 0

ETHEREUM 2.0 GÜNCELLEMESİ NEDİR? GÜNCELLEME HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Lider altcoin Ethereum’un (ETH) 2.0 Güncellemesi ve uzun zamandır beklenen Londra hard fork’unun 4 Ağustos’ta başlaması bekleniyor. Pek çok kripto para sever ve Ethereum (ETH) meraklısı gecikmeli sürüm için heyecanlı iken, kimileri ise şüphe ile yaklaşıyor.

Ethereum 2.0 güncellemesinin Ethereum ağındaki yerel kripto para birimi Ether’in fiyatını artırması bekleniyor. Peki uzun zamandır beklenen ve Ethereum (ETH)’un fiyatını yukarıya çıkarması beklenen Ethereum 2.0 güncellemesi nedir? Orijinali gazetecoin.com sitesinde yayımlanan bu yazıda Ethereum 2.0′ın ne olduğuna, Ethereum 2.0’ın neden gerekli olduğuna, Ethereum 2.0’ın ne yenilikler getirebileceği, güncelleme sürecinin ne aşamada olduğuna göz atacağız.

Ethereum 2.0 Nedir?

Ethereum 2.0, Ethereum ağını daha ölçeklenebilir, güvenli ve sürdürülebilir hale getirecek olan ve Ethereum blok zincirinde yazının yazım tarihi itibariyle devam etmekte olan bir dizi yükseltmedir. Bu yükseltmeler veya daha çok bilinen adıyla güncellemeler, aslında 2014’ten beri geliştirilmekte ve en popüler ikinci kripto para birimi için büyük bir geçişi temsil etmektedir denilebilir.

Ethereum 2.0 Neden Gerekli?

  1. Mevcut Ağdaki Sorun

Kripto para birimleri ve blok zinciri dünyasına yeni giriş yapanlar için Ethereum, dijital ödemeleri yürütmek için kullanılabilen dijital defter blok zinciri teknolojisiyle desteklenen merkezi olmayan bir ağdır. Ethereum Bitcoin’den farklıdır zira bu kod, Ethereum’un blok zinciri ağı üzerinde oluşturulabilir ve programlanabilir akıllı sözleşmeler ve sürekli çalışan ve üçüncü bir tarafça manipüle edilemeyen veya kontrol edilemeyen, merkeziyetsiz uygulamalar oluşturmak için kullanılmaktadır.

Ethereum 2.0 güncellemeleri de Ethereum ağını büyük ölçüde iyileştirmeye çalışacaktır. DeFi gibi uygulamaların da etkisiyle Ether ve Ethereum’un popülaritesi arttıkça, ağ işlemlerle birlikte giderek tıkanmaya başlamıştır. Şu anda saniyede 15 ila 45 işlem gerçekleştirilirken; dünyanın her yerindeki Ethereum kullanıcılarını idare etmek giderek zorlaşmıştır. Böylece ağa karşı yüksek talep, işlem ücretlerini de (gaz ücretlerini) giderek artırmaktadır.

  • Gaz Ücretleri

Gaz ücretleri, Ethereum ekosistemindeki işlemlerin maliyetidir. Bu maliyet sabit değildir ve sistem bir ‘ilk fiyat açık artırması’ (ICO) ile çalışır. Kullanıcılar, daha sonra madenciler tarafından alınan teklifler sunar. Yoğun zamanlarda ağ tıkanabilir ve gaz ücretleri bu dönemlerde yüksek olabilir. Bu, işlemlerin saatlerce beklemede kalmasına neden olabilir ve bu durum, işlemlerin saniyelerle ölçüldüğü kripto para evreninde kabul edilebilir bir durum değildir. Ayrıca bir teklif alınmazsa işlemlerin başarısız olma olasılığı da vardır. Genel olarak kullanıcılar artan gaz fiyatlarından (işlem ücreti fiyatından) şikâyet etmektedir.

Ethereum 2.0 Ne Getirecek?

  1. Ölçeklenebilirlik

Ethereum 2.0’ın esas amacı, ağı daha ölçeklenebilir hale getirmektir; böylece ağdaki tüm aktiviteleri daha kolay yönetilir kılacaktır. Şu anda Ethereum, diğer birçok blok zinciri ağı gibi, sunucular, bilgisayarlar ve cep telefonları dahil olmak üzere; blok zincirine bağlı herhangi bir cihaz olan düğümler tarafından desteklenmektedir. Düğümler birbirine bağlıdır ve ağın güncel kalması için sürekli veri alışverişinde bulunur. Ancak Ethereum ağındaki düğümler şu anda çok fazla hacim yaşamaktadır ve güncelleme üzerinde çalışan programcılar düğümleri büyütmenin pratik olmayacağını söylemektedir.

  • Sharding

Ethereum geliştiricileri, hacmi daha da yaymak için Ethereum ağında 64 yeni zincir oluşturacak olan sharding adlı bir konsepte yönelmektedir. Bu esasen, şu anda Ethereum düğümlerinde depolanan büyük miktarda veriyi alacak ve daha fazla veri tabanında depolanacak daha küçük gruplara ayıracaktır. Bu da mevcut sistem üzerindeki baskıyı hafifletecek ve saniyede daha fazla işleme izin verecektir. Sürecin parçalama kısmı çok önemlidir ve aynı zamanda ağı daha güvenli ve sürdürülebilir hale getirecektir. Sharding, sonunda sıradan kullanıcıların Ethereum’u kişisel bir cihazda çalıştırmasını sağlayacak, ağ katılımcılarını artıracak ve daha fazla kullanıcı olacağı için Ethereum blok zincirini daha merkezi olmayan hale getirecektir.

  • Enerji Verimi

Daha fazla ağ katılımcısı ile Ethereum 2.0, enerji ağırlıklı token madenciliğinden staking adı verilen bir sürece geçmeyi planlamaktadır. Kripto para birimlerinin büyük bir kısmı madencilik ile elde edilir. Madencilik, insanların karmaşık matematik denklemlerini çok hızlı bir şekilde yüksek güçlü bilgisayarları kullanarak çözerek; yeni token’lar elde etmeye çalışması için kullanılan kavramdır. Kripto paralara olan talep arttıkça, madenciler yeni token’ları kazmak için inanılmaz miktarda bilgi işlem gücü ve dolayısıyla enerji kullanmak zorunda kalmıştır. Sharding, madenciliği ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır. Madencilik yerine Ethereum, Ether sahiplerinin belirli sayıda token’ı kendi kişisel cihazlarında bir kripto para cüzdanında sakladığı ve ardından bu token’ları yeni Ether token’larını doğrulamak ve oluşturmak için kullandığı bir süreç olan staking’e dönecektir. Ethereum 2.0’a geçiş, ağı neredeyse %100 daha enerji verimli hale getirebilir.

  • Akıllı Sözleşmeler

Son olarak, tüm bu güncellemeler yapıldığında, Ethereum geniş bir akıllı sözleşme yürütmesi gerçekleştirebilecektir. Akıllı sözleşmeler, geriye dönük olarak değiştirilemeyen ve bir tür üçüncü taraf tarafından gerçekleştirilmesine gerek kalmadan yürütülen programlanmış ve otomatikleştirilmiş sözleşmelerdir. Örneğin, bir ev sahibi ile kiracı arasında bir sözleşmenin imzalanması ve ardından kiracıdan gelen paranın, ihtilaf olmaksızın her ay otomatik olarak ev sahibine aktarılması için bir akıllı sözleşme kurulabilir.

Ethereum 2.0 Güncellemesinde Süreç Nerede?

2014’ten beri araştırma ve geliştirme aşamasında olmasına rağmen, Ethereum 2.0 esasen bir miktar ilerleme kaydetmiştir. Aralık 2020’de, staking konseptini tanıtan Beacon Chain yayına girmiştir. Beacon Chain, planın “0 aşaması” olarak adlandırılır.

Bir sonraki aşamada, Beacon Chain(Zinciri) ana ağ olarak bilinen mevcut Ethereum blok zinciri ağı ile birleştirecektir. Bu gerçekleştiğinde, Ethereum token madenciliği resmi olarak sona erecek ve staking, yeni token’lar yaratmanın birincil yolu olacaktır. Bunun 2021’de gerçekleşmesi beklenmektedir, ancak tarih olarak gecikmeler olabilir. Bu durum gerçekleştiğinde, Beacon Chain tam işlevselliğe sahip olacaktır.

Geçişin birden fazla aşamada ortaya çıkması ile beklenen son kısmı, Ethereum ağına tüm talebi işlemek ve saniyede işlemleri artırmak, dolayısıyla daha fazla kapasite vermek için parça zincirlerinin eklenmesidir. Bunun 2022’de gerçekleşmesi beklenmektedir, ancak şu anda tam olarak ne zaman olduğu bilinmemektedir. Beacon Chain’in piyasaya sürülmesi önemli bir dönüm noktasını temsil etmektedir. Ethereum geliştiricileri tam geçişi tamamlama yolunda görünse de, süreç şimdiden oldukça uzun ve gecikmeli olmuştur. Dolayısıyla zamanlama konusunda halen çok fazla belirsizlik olduğunu söylemek mümkündür. Bu da kripto para meraklılarını süreç konusunda şüphelendirmektedir.

Sonuç

Lider altcoin Ethereum, piyasa üzerindeki domino taşlarından biri olarak görülür. Yazıda belirttiğimiz üzere ağ üzerindeki birtakım sorunlar Ethereum 2.0 güncellemesini gerekli kılsa da, planlamadaki gecikmeler birçok kişi için kafa karışıklığına neden olmuştur.

Süreç düzgün yürütülürse, Ethereum 2.0 güncellemesi deyim yerindeyse tam bir oyun değiştirici olabilir. Güncelleme, saniyede 100.000 işlemi potansiyel olarak işleyebilecek bir ağ oluşturacaktır. Ayrıca, yoğun madencilik olmadan çok daha sürdürülebilir bir enerji ağı oluşturulacak ve Ethereum’un gerçek dünyadaki faydasını artırarak daha geniş kapsamlı akıllı sözleşmeler sunabilecektir. Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin de, Ethereum 2.0 altında yeni token ihracının büyük ölçüde azaltılması gerektiğini ve bunun da talebi artırabileceğini söylemiştir.

Tüm bu faktörler göz önüne alındığında, Ethereum 2.0’ın ağ için son derece önemli ve beklemeye değer olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Kaynak: gazetecoin.com

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir